BEZPIECZNE PŁYWANIE
Zanim zaczniemy wchodzić do wody, by oddać się czynności pływania, należy wiedzieć, jak robić to prawidłowo. Przestrzegając kilku podstawowych zasad bezpieczeństwa, możemy uniknąć wielu nieprzyjemności. Wskazane jest kąpać się w wodzie o temperaturze od 20 do 22 stopni, jest ona bowiem najbardziej optymalna dla człowieka. Nie zaleca się przebywania w wodzie poniżej 18 stopni, a 14 stopni to już temperatura graniczna, podczas, której ratownicy nakazują wyjście z wody. Wchodząc do wody należy stopniowo przyzwyczajać ciało do niższej temperatury. Aby to zrobić, trzeba stopniowo zanurzyć jedną część ciała, by przyzwyczaić organizm, następnie powoli zanurzać pozostałe kończyny.
WODNE ZAGROŻENIA
Nastawiając się na pływanie, należy pamiętać, że posilanie się przed taką czynnością znacznie obniży nasz poziom sprawności fizycznej, a nawet istnieje szansa, że może nas złapać skurcz mięśni. Przed wejściem do wody zaleca się spożywanie lekkostrawnych, niskotłuszczowych i z małą zawartością błonnika posiłków. Dlatego warto skupić się na daniach z dużą ilością węglowodanów, które są lekkostrawne i dostarczają sporo energii. Przykładem takiego dania może być np. Owsianka czy jaglanka z dodatkiem banana.
Drugim ważnym czynnikiem jest niewchodzenie do wody, będąc w stanie upojenia alkoholowego. Będąc pod wpływem alkoholu, ma się zaburzoną koncentrację i sprawność ruchową. Podczas pływania trzeba uważać, aby nie odpłynęło się za daleko od brzegu. Jeśli będziemy dalej niż 50 metrów od brzegu, możemy być niewidoczni dla ratownika. Nie wolno również korzystać z kąpielisk z oznaczeniem czerwonej flagi, która sygnalizuje zakaz pływania.